ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ...


  Το σαλιγκάρι αποτελεί ένα από τους αρχαιότερους οργανισμούς, ο οποίος διατηρείται στην ίδια κατάσταση, σύμφωνα με εκτιμήσεις παλαιοντολόγων, εδώ και περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια.Tα σαλιγκάρια εκτός από νόστιμα, αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β6, Β12, C, Ε, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ιδιαίτερα του Καλίου και του Μαγνησίου, ενώ περιέχουν 9 από τα δέκα ουσιαστικά αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος. Τα σαλιγκάρια, όμως, αποτελούν και μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή σιδήρου, ανώτερη και από το κόκκινο κρέας, αλλά και πρωτεΐνης, ενώ έχουν και πάρα πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μάλιστα περιέχουν περισσότερο σίδηρο ακόμα και από το κόκκινο κρέας, ενώ το αλάτι και το λίπος τους είναι ελάχιστο και έχουν χαμηλές θερμίδες!
  Υπάρχουν αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία, οι οποίες αφορούν την παρουσία του σαλιγκαριού τόσο στον ελληνικό, όσο και στο μεσογειακό χώρο. Οι αναφορές αυτές θέλουν το σαλιγκάρι να αποτελεί, ανέκαθεν, τόσο τμήμα της μεσογειακής κουζίνας όσο κι έναν οργανισμό με θεραπευτικές ικανότητες, καθώς σκευάσματα από σαλιγκάρια χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φαρμάκων.
  Μάλιστα, πρόκειται για μια τροφή που οι πρόγονοί μας, από πολύ παλιά, την είχαν συμπεριλάβει στη διατροφή τους, ενώ αργότερα οι Ρωμαίοι την απολάμβαναν μαγειρεμένη με διαφορετικούς τρόπους.
  Στη Ρώμη, τα σαλιγκάρια θεωρούνταν τροφή των ευγενών και για το λόγο αυτό τα εξέτρεφαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των αυλών τους.
  Κατά κύριο λόγο τρία είδη συνήθως τρώγονται, όλα από το γένος Helix:
Helix pomatia, παρασκευάζεται στο κέλυφος του, με βούτυρο και μαϊντανό. Μέγεθος: 40 – 55 mm για ένα ενήλικο, βάρους 25 έως 45 gr. Κατά κανόνα βρίσκονται στην Βουργουνδία, της Γαλλίας, γνωστά ως l’Escargot de Bourgogne.
Helix aspersa, μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις διάφορες τοπικές παραδόσεις. Μέγεθος: 28 – 35 mm για ένα ενήλικο, βάρους 7 έως 15 gr, απαντώνται συνήθως στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής καθώς και στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.
Helix aspersa maxima μέγεθος 40 έως 45 mm για το μέσο βάρος των 20 έως 30 gr,κατά κανόνα βρίσκονται στην Βόρεια Αφρική.
  Τρώγονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρχαιολογικά στοιχεία της κατανάλωσης σαλιγκαριών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τοποθεσίες στη Βόρεια Αφρική, αλλά βρίσκονται επίσης σε όλη την περιοχή της Μεσογείου σε αρχαιολογικούς χώρους που χρονολογούνται μεταξύ 12.000 και 6.000 χρόνια πριν. Δείτε σχετικά
  Τα σαλιγκάρια είναι μια λιχουδιά στη γαλλική κουζίνα, όπου καλούνται “escargots”.
Σε ένα μενού αγγλικής γλώσσας, ο όρος “escargot” χρησιμοποιείται για τα σαλιγκάρια που παρασκευάζονται με παραδοσιακές γαλλικές συνταγές (σερβίρονται στο κέλυφος με σκόρδο, μαϊντανό και βούτυρο).
  Τα αυγά των σαλιγκαριών, πωλούνται ως χαβιάρι, είναι ένα ιδιαίτερο τρόφιμο η δημοτικότητα του οποίου αυξάνεται συνεχώς στην ευρωπαϊκή κουζίνα.
Στην Ελλάδα, τα σαλιγκάρια τρώγονται σε πολλά μέρη της χώρας και μπορεί ακόμη και να βρεθούν σε σούπερ μάρκετ, ορισμένες φορές διατίθενται ζωντανά κοντά σε λαχανικά.
Τ  ρώγονται είτε βρασμένα με ξύδι, ή μερικές φορές μαγειρεύονται ζωντανά σε μια κατσαρόλα με πατάτες ντομάτα και κολοκυθάκια. Μια άλλη μέθοδος μαγειρέματος είναι οι κοχλιοί μπου(ρ)μπουριστοί, ένα παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης, το οποίο αποτελείται από τηγανητά σαλιγκάρια σε ελαιόλαδο με αλάτι, ξύδι και δεντρολίβανο.



Read more: http://snails.papakishop.gr/pages/68905.Ti-esti-saligkari.html#ixzz1snP8dD4w