ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ!!!



  Σήμερα Παρασκευή 27/4/2012 και ώρα 20:00 μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουδάρας,συνήλθε το Δ.Σ. στο Γραφείο του Συλλόγου, για να συζητήσει και συναποφασίσει για τα εξής θέματα:
1. Λειτουργία του κυλικείου του Συλλόγου.
2. Παράνομη ξύλευση του δασικού μας πλούτου.
3. Λειτουργία των Ιαματικών μας Λουτρών.
  Μετά από έντονα δημιουργική συζήτηση, αποφασίστηκε, να λειτουργήσει και φέτος το κυλικείο του Συλλόγου μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με υπεύθυνο λειτουργίας το μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου κ. Ριζόπουλο Πασχάλη, για εξυπηρέτηση των μελών και φίλων του Συλλόγου. Επίσης, αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφη έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου, για την παράνομη ξύλευση του δασικού μας πλούτου, στο Τοπικό Συμβούλιο Αμμουδάρας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ορστίδος, στην Περιφερειακή Δοιήκηση Καστοριάς και στο Δασαρχείο Καστοριάς, ζητώντας την αποκατάσταση της ζημιάς, που έγινε, τιμωρώντας τους υπευθύνους. Τέλος για το θέμα των Ιαματικών μας Λουτρών, αποφασίστηκε να ζητηθούν εξηγήσεις από το Δήμο Ορεστίδος για την περυσινή προβληματική περίοδο εκμετάλευσης των Λουτρών μας, καθώς επίσης και για τον προγραμματισμό λειτουργίας της φετεινής περιόδου.
  Η φωνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουδάρας, αν και περιορισμένη, είναι η μόνη φωνή που μπορεί να ορθώσει "τοίχος προστασίας" της Αμμουδάρας και να δώσει προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μας, ακόμη κι αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με ατομικά συμφέροντα φίλων και συγγενών, που βλάπτουν το κοινό συμφέρον.
  Κάποτε όλοι θα ερωτηθούμε και να δούμε τι θα απαντήσει ο καθένας μας: " Άραγε τι έκανες εσύ για να αλλάξει προς το καλύτερο ο τόπος σου; "  

Νίκος Μπουτσιάδης

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ...


  Το σαλιγκάρι αποτελεί ένα από τους αρχαιότερους οργανισμούς, ο οποίος διατηρείται στην ίδια κατάσταση, σύμφωνα με εκτιμήσεις παλαιοντολόγων, εδώ και περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια.Tα σαλιγκάρια εκτός από νόστιμα, αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β6, Β12, C, Ε, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ιδιαίτερα του Καλίου και του Μαγνησίου, ενώ περιέχουν 9 από τα δέκα ουσιαστικά αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος. Τα σαλιγκάρια, όμως, αποτελούν και μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή σιδήρου, ανώτερη και από το κόκκινο κρέας, αλλά και πρωτεΐνης, ενώ έχουν και πάρα πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μάλιστα περιέχουν περισσότερο σίδηρο ακόμα και από το κόκκινο κρέας, ενώ το αλάτι και το λίπος τους είναι ελάχιστο και έχουν χαμηλές θερμίδες!
  Υπάρχουν αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία, οι οποίες αφορούν την παρουσία του σαλιγκαριού τόσο στον ελληνικό, όσο και στο μεσογειακό χώρο. Οι αναφορές αυτές θέλουν το σαλιγκάρι να αποτελεί, ανέκαθεν, τόσο τμήμα της μεσογειακής κουζίνας όσο κι έναν οργανισμό με θεραπευτικές ικανότητες, καθώς σκευάσματα από σαλιγκάρια χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φαρμάκων.
  Μάλιστα, πρόκειται για μια τροφή που οι πρόγονοί μας, από πολύ παλιά, την είχαν συμπεριλάβει στη διατροφή τους, ενώ αργότερα οι Ρωμαίοι την απολάμβαναν μαγειρεμένη με διαφορετικούς τρόπους.
  Στη Ρώμη, τα σαλιγκάρια θεωρούνταν τροφή των ευγενών και για το λόγο αυτό τα εξέτρεφαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των αυλών τους.
  Κατά κύριο λόγο τρία είδη συνήθως τρώγονται, όλα από το γένος Helix:
Helix pomatia, παρασκευάζεται στο κέλυφος του, με βούτυρο και μαϊντανό. Μέγεθος: 40 – 55 mm για ένα ενήλικο, βάρους 25 έως 45 gr. Κατά κανόνα βρίσκονται στην Βουργουνδία, της Γαλλίας, γνωστά ως l’Escargot de Bourgogne.
Helix aspersa, μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις διάφορες τοπικές παραδόσεις. Μέγεθος: 28 – 35 mm για ένα ενήλικο, βάρους 7 έως 15 gr, απαντώνται συνήθως στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής καθώς και στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.
Helix aspersa maxima μέγεθος 40 έως 45 mm για το μέσο βάρος των 20 έως 30 gr,κατά κανόνα βρίσκονται στην Βόρεια Αφρική.
  Τρώγονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρχαιολογικά στοιχεία της κατανάλωσης σαλιγκαριών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τοποθεσίες στη Βόρεια Αφρική, αλλά βρίσκονται επίσης σε όλη την περιοχή της Μεσογείου σε αρχαιολογικούς χώρους που χρονολογούνται μεταξύ 12.000 και 6.000 χρόνια πριν. Δείτε σχετικά
  Τα σαλιγκάρια είναι μια λιχουδιά στη γαλλική κουζίνα, όπου καλούνται “escargots”.
Σε ένα μενού αγγλικής γλώσσας, ο όρος “escargot” χρησιμοποιείται για τα σαλιγκάρια που παρασκευάζονται με παραδοσιακές γαλλικές συνταγές (σερβίρονται στο κέλυφος με σκόρδο, μαϊντανό και βούτυρο).
  Τα αυγά των σαλιγκαριών, πωλούνται ως χαβιάρι, είναι ένα ιδιαίτερο τρόφιμο η δημοτικότητα του οποίου αυξάνεται συνεχώς στην ευρωπαϊκή κουζίνα.
Στην Ελλάδα, τα σαλιγκάρια τρώγονται σε πολλά μέρη της χώρας και μπορεί ακόμη και να βρεθούν σε σούπερ μάρκετ, ορισμένες φορές διατίθενται ζωντανά κοντά σε λαχανικά.
Τ  ρώγονται είτε βρασμένα με ξύδι, ή μερικές φορές μαγειρεύονται ζωντανά σε μια κατσαρόλα με πατάτες ντομάτα και κολοκυθάκια. Μια άλλη μέθοδος μαγειρέματος είναι οι κοχλιοί μπου(ρ)μπουριστοί, ένα παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης, το οποίο αποτελείται από τηγανητά σαλιγκάρια σε ελαιόλαδο με αλάτι, ξύδι και δεντρολίβανο.



Read more: http://snails.papakishop.gr/pages/68905.Ti-esti-saligkari.html#ixzz1snP8dD4w

ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ...


ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ!!! ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΜΑΣ!!!  ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΞΩΜΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ...ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ!!! ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ...

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΑΔΗΣ