Αμμουδάρα Google maps

Welcome

Καλώς ήλθατε στον δικτυακό τόπο της Αμμουδάρας Καστοριάς

Αμμουδάρα Άργος Ορεστικό Καστοριά

Τοποθεσία – κλιματολογικές συνθήκες
Το χωριό Αμμουδάρα βρίσκεται 17 χλμ νότια της πόλης της Καστοριάς. Απέχει 3 χλμ από το Άργος Ορεστικό, την έδρα του δήμου Ορεστίδος. Συνορεύει με τα χωριά Αμπελοχώρι, Βοτάνι, όπου μέχρι την εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας" το 1999 και τη δημιουργία του ευρύτερου δήμου Ορεστίδος, η Αμμουδάρα αποτελούσε την διοικητική έδρα (κεφαλοχώρι) της περιοχής.
Η Αμμουδάρα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ποταμό Αλιάκμονα που αποτελεί πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή, καθώς εκτός από την μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας ευνοεί την καλλιέργεια πλήθους εκλεκτών αγροτικών προϊόντων. Η περιοχή συνδυάζει τον πλούσιο κάμπο με λόφους και υψώματα που καλύπτονται από πυκνά δάση βελανιδιάς, φτελιάς, κρανιάς, κέδρου, κράταιγου και άλλων δέντρων χαρακτηριστικών της περιοχής αλλά και πλήθος μανιταριών όπως: βωλίτες, ρουσούλες, μορχέλες, κανθαρέλες, αγαρικά, αμανίτη του καίσαρα κλπ, καθώς το υψόμετρο (περίπου 700 με 800 μέτρα), το κλίμα αλλά και το έδαφος, δημιουργεί ξεχωριστές συνθήκες, διαφορετικές από την υπόλοιπη χώρα.
Το κλίμα της περιοχής είναι ξεχωριστό καθώς η απόσταση από την θάλασσα είναι τουλάχιστο 200-250 χλμ, γεγονός που το καθιστά «ηπειρωτικό», σε μεγαλύτερο βαθμό από την υπόλοιπη επικράτεια, όπου κατά κανόνα το κλίμα είναι εύκρατο. Τα δροσερά καλοκαίρια με αρκετές βροχές αλλά και οι δριμύτατοι χειμώνες με αρκετό χιόνι και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, είναι συνθήκες που προσδίδουν ξεχωριστό χαρακτήρα στην περιοχή.

Πληθυσμός
Μετά από μια περίοδο ακμής μέχρι τη δεκαετία του 1970, η πορεία της Αμμουδάρας είναι μάλλον φθίνουσα, τουλάχιστο πληθυσμιακά. Έτσι από τους 450 περίπου κατοίκους και την οικονομική άνθιση πέρασε στην εποχή της παρακμής με αποτέλεσμα στις μέρες μας να αριθμεί μόλις 70 μόνιμους κατοίκους. Οι αιτίες γνωστές και κοινές για όλη την ελληνική περιφέρεια: ανεργία, έλλειψη υποδομών και ίσων ευκαιριών, οδήγησαν το χωριό σε οικονομικό και πληθυσμιακό μαρασμό. Η μετανάστευση σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Βέλγιο κ.λ.π.) της Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς) και την Αυστραλία, αλλά και η εσωτερική μετανάστευση (σε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη κ.λ.π.) για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης ήταν οι κυριότεροι προορισμοί για ένα μεγάλο μέρος των Αμμουδαριωτών.


Οικονομία
Η γεωργία και συγκεκριμένα η καλλιέργεια εκλεκτών οπωροκηπευτικών προϊόντων αποτελούσε την κυριότερη πηγή πλούτου. Τα προϊόντα αυτά πωλούνταν στις λαϊκές αγορές της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα ήταν περιζήτητα λόγω της ξεχωριστής ποιότητάς τους.
Μετά το 1960 η επεξεργασία γούνας, εξαιρετικά διαδεδομένη σε όλο το νομό Καστοριάς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αποτέλεσε μια ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση, για όσους δεν ήθελαν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Όχι όμως για πολύ, αφού η κρίση που έπληξε τον κλάδο μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1990, επηρέασε αρνητικά όλη την περιοχή.
Οι κάτοικοι της Αμμουδάρας, στράφηκαν και πάλι στην γεωργία, την οποία άλλωστε δεν εγκατέλειψαν ποτέ, με τη μορφή μονοκαλλιέργειας αυτή τη φορά. Μετά την καλλιέργεια καπνού μέχρι και τη δεκαετία του 1970, η καλλιέργεια φασολιών ήταν η τελευταία επιλογή. Το δροσερό κλίμα της περιοχής κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και οι αρκετές βροχές της άνοιξης, αποτέλεσαν τα κυριότερα πλεονεκτήματα της περιοχής που οδήγησαν στην καλλιέργεια ενός τόσο ευαίσθητου προϊόντος όσο το φασόλι. Εξάλλου τα κίνητρα που δινόταν από την πολιτεία και οι επιδοτήσεις όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα της καλλιέργειας αλλά και τον τομέα της συσκευασίας, τυποποίησης και οργανωμένης διάθεσης του φασολιού, οδηγούσαν όλο και περισσότερους αγρότες να στραφούν προς τη μονοκαλλιέργεια φασολιού. Ωστόσο οι αλλαγές που παρατηρούνται παγκοσμίως στις κλιματολογικές συνθήκες, επηρέασαν και την καλλιέργεια φασολιού.
Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια καύσωνα και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, αποτέλεσμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής έφεραν τους αγρότες πολλές φορές αντιμέτωπους με το φάσμα της καταστροφής. Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, είχαν επιπτώσεις και στην καλλιέργεια και κυρίως στην εμπορεία και διάθεση του φασολιού αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής εξαγόταν σε Ευρώπη και Αμερική. Το άνοιγμα των συνόρων και οι αθρόες εισαγωγές από Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία αλλά και Κίνα μεγάλων ποσοτήτων αμφιβόλου ποιότητας φασολιών που είχαν όμως το πλεονέκτημα της εξευτελιστικά χαμηλής τιμής, έθεσαν τους παραδοσιακούς καλλιεργητές φασολιού της Καστοριάς ουσιαστικά εκτός μάχης. Από την άλλη πλευρά η αλλαγή τακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αγροτικής πολιτικής: περιορισμός ή και διακοπή επιδοτήσεων, αναστολή δασμών προς τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες γεωργικά προϊόντα, ήταν άλλη μια αρνητική εξέλιξη που έκοψε τα φτερά των ντόπιων καλλιεργητών.


Ιαματικά Λουτρά Αμμουδάρας
Επίσης η Αμμουδάρα είναι γνωστή για τα Ιαματικά λουτρά, λόγω των θειούχων πηγών που έχει την τύχη να διαθέτει. Με προσωπική εργασία των κατοίκων αλλά και κάποιες (μικρές) κρατικές επιδοτήσεις στις μέρες μας τα Ιαματικά λουτρά Αμμουδάρας στεγάζονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και όχι μόνο, αφού δίπλα στις εγκαταστάσεις των υδρο-θεραπευτηρίων, υπάρχει σύγχρονος ξενώνας με δυνατότητα άνετης διαμονής για 20 άτομα τουλάχιστο.
Οι δυνατότητες αξιοποίησης του ανεκτίμητου αυτού πλούτου είναι πολλές αλλά προς το παρόν ανεκμετάλλευτες.

Απολιθώματα
Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τον γεωλογικό της πλούτο, αφού εκτός των Ιαμματικών πηγών, το ηφαιστειακό ιζηματογενές υπέδαφος, ευνοεί τη διατήρηση απολιθωμάτων δέντρων, μικρών φυτών, φυκιών καθώς και θαλάσσιων οργανισμών όπως κοχύλια, μαλάκια και ψάρια, παλαιότερων γεωλογικών περιόδων, όταν η περιοχή αποτελούσε μέρος του βυθού της θάλασσας. Το γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό «Νόστιμο» (13 χλμ νότια της Αμμουδάρας), είναι μια πρώτη αλλά πολύ καλή προσπάθεια των τοπικών φορέων για την ανάδειξη αυτής της φυσικής κληρονομιάς. Στο μουσείο του Νοστίμου μπορεί να δει κανείς πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, όπως απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, φύλλα δέντρων και πολλά άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα εκθέματα. Αξίζει λοιπόν να επισκεφθείτε το μουσείο αυτό αν βρεθείτε στην περιοχή.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουδάρας
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουδάρας, ιδρύθηκε το 1978 από νέους του χωριού και έχει μεγάλη δράση αποτελώντας ουσιαστικά τον κύριο φορέα αντιπροσώπευσης και έκφρασης των κατοίκων του χωριού, αλλά και παράγοντα διαφύλαξης της παράδοσης και κληρονομιάς του χωριού. Θέτοντας υπό την προστασία του τα λιγοστά ιστορικά κτίρια και μνημεία φυσικής αλλά και ανθρώπινης κληρονομιάς. Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει μέσω των ελλειπέστατων χρηματοδοτήσεων από το δήμο, αλλά κυρίως από έσοδα που εξασφαλίζει από εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς, όπως παραδοσιακά γλέντια, εορταστικές εκδηλώσεις, έκδοση και πώληση ημερολογίων αλλά και διοργάνωση διαγωνισμών σκάκι, τάβλι κλπ, καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον και να γίνεται ουκ ολίγες φορές αντικείμενο θετικών σχολίων από τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και από τους ίδιους τους κατοίκους της Αμμουδάρας που συμμετέχουν με ιδιαίτερη θέρμη σε όλες τις προσπάθειες.
Εκτός από την επισκευή και βελτίωση των δημόσιων χώρων (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές), έχει αναλάβει και την διαφύλαξη ιστορικών κτιρίων όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου η οποία χρονολογείται από το 1893, αλλά και του δημοτικού σχολείου του χωριού (το οποίο έπαψε να λειτουργεί από το 1984) και αποτελεί χώρο συγκεντρώσεων και δημόσιων εκδηλώσεων (πέρα από τον «άχαρο» ρόλο του εκλογικού κέντρου).
Η προσπάθεια αυτών των παιδιών (αλλά και όλων των μεγαλύτερων που προσφέρουν ανιδιοτελώς την πολύτιμη βοήθειά τους), είναι αξιοπρόσεχτη και αν μη τι άλλο αξιοσέβαστη.





ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ!!!



  Σήμερα Παρασκευή 27/4/2012 και ώρα 20:00 μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουδάρας,συνήλθε το Δ.Σ. στο Γραφείο του Συλλόγου, για να συζητήσει και συναποφασίσει για τα εξής θέματα:
1. Λειτουργία του κυλικείου του Συλλόγου.
2. Παράνομη ξύλευση του δασικού μας πλούτου.
3. Λειτουργία των Ιαματικών μας Λουτρών.
  Μετά από έντονα δημιουργική συζήτηση, αποφασίστηκε, να λειτουργήσει και φέτος το κυλικείο του Συλλόγου μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με υπεύθυνο λειτουργίας το μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου κ. Ριζόπουλο Πασχάλη, για εξυπηρέτηση των μελών και φίλων του Συλλόγου. Επίσης, αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφη έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου, για την παράνομη ξύλευση του δασικού μας πλούτου, στο Τοπικό Συμβούλιο Αμμουδάρας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ορστίδος, στην Περιφερειακή Δοιήκηση Καστοριάς και στο Δασαρχείο Καστοριάς, ζητώντας την αποκατάσταση της ζημιάς, που έγινε, τιμωρώντας τους υπευθύνους. Τέλος για το θέμα των Ιαματικών μας Λουτρών, αποφασίστηκε να ζητηθούν εξηγήσεις από το Δήμο Ορεστίδος για την περυσινή προβληματική περίοδο εκμετάλευσης των Λουτρών μας, καθώς επίσης και για τον προγραμματισμό λειτουργίας της φετεινής περιόδου.
  Η φωνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουδάρας, αν και περιορισμένη, είναι η μόνη φωνή που μπορεί να ορθώσει "τοίχος προστασίας" της Αμμουδάρας και να δώσει προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μας, ακόμη κι αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με ατομικά συμφέροντα φίλων και συγγενών, που βλάπτουν το κοινό συμφέρον.
  Κάποτε όλοι θα ερωτηθούμε και να δούμε τι θα απαντήσει ο καθένας μας: " Άραγε τι έκανες εσύ για να αλλάξει προς το καλύτερο ο τόπος σου; "  

Νίκος Μπουτσιάδης

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ...


  Το σαλιγκάρι αποτελεί ένα από τους αρχαιότερους οργανισμούς, ο οποίος διατηρείται στην ίδια κατάσταση, σύμφωνα με εκτιμήσεις παλαιοντολόγων, εδώ και περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια.Tα σαλιγκάρια εκτός από νόστιμα, αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β6, Β12, C, Ε, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ιδιαίτερα του Καλίου και του Μαγνησίου, ενώ περιέχουν 9 από τα δέκα ουσιαστικά αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος. Τα σαλιγκάρια, όμως, αποτελούν και μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή σιδήρου, ανώτερη και από το κόκκινο κρέας, αλλά και πρωτεΐνης, ενώ έχουν και πάρα πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μάλιστα περιέχουν περισσότερο σίδηρο ακόμα και από το κόκκινο κρέας, ενώ το αλάτι και το λίπος τους είναι ελάχιστο και έχουν χαμηλές θερμίδες!
  Υπάρχουν αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία, οι οποίες αφορούν την παρουσία του σαλιγκαριού τόσο στον ελληνικό, όσο και στο μεσογειακό χώρο. Οι αναφορές αυτές θέλουν το σαλιγκάρι να αποτελεί, ανέκαθεν, τόσο τμήμα της μεσογειακής κουζίνας όσο κι έναν οργανισμό με θεραπευτικές ικανότητες, καθώς σκευάσματα από σαλιγκάρια χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φαρμάκων.
  Μάλιστα, πρόκειται για μια τροφή που οι πρόγονοί μας, από πολύ παλιά, την είχαν συμπεριλάβει στη διατροφή τους, ενώ αργότερα οι Ρωμαίοι την απολάμβαναν μαγειρεμένη με διαφορετικούς τρόπους.
  Στη Ρώμη, τα σαλιγκάρια θεωρούνταν τροφή των ευγενών και για το λόγο αυτό τα εξέτρεφαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των αυλών τους.
  Κατά κύριο λόγο τρία είδη συνήθως τρώγονται, όλα από το γένος Helix:
Helix pomatia, παρασκευάζεται στο κέλυφος του, με βούτυρο και μαϊντανό. Μέγεθος: 40 – 55 mm για ένα ενήλικο, βάρους 25 έως 45 gr. Κατά κανόνα βρίσκονται στην Βουργουνδία, της Γαλλίας, γνωστά ως l’Escargot de Bourgogne.
Helix aspersa, μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις διάφορες τοπικές παραδόσεις. Μέγεθος: 28 – 35 mm για ένα ενήλικο, βάρους 7 έως 15 gr, απαντώνται συνήθως στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής καθώς και στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.
Helix aspersa maxima μέγεθος 40 έως 45 mm για το μέσο βάρος των 20 έως 30 gr,κατά κανόνα βρίσκονται στην Βόρεια Αφρική.
  Τρώγονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρχαιολογικά στοιχεία της κατανάλωσης σαλιγκαριών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τοποθεσίες στη Βόρεια Αφρική, αλλά βρίσκονται επίσης σε όλη την περιοχή της Μεσογείου σε αρχαιολογικούς χώρους που χρονολογούνται μεταξύ 12.000 και 6.000 χρόνια πριν. Δείτε σχετικά
  Τα σαλιγκάρια είναι μια λιχουδιά στη γαλλική κουζίνα, όπου καλούνται “escargots”.
Σε ένα μενού αγγλικής γλώσσας, ο όρος “escargot” χρησιμοποιείται για τα σαλιγκάρια που παρασκευάζονται με παραδοσιακές γαλλικές συνταγές (σερβίρονται στο κέλυφος με σκόρδο, μαϊντανό και βούτυρο).
  Τα αυγά των σαλιγκαριών, πωλούνται ως χαβιάρι, είναι ένα ιδιαίτερο τρόφιμο η δημοτικότητα του οποίου αυξάνεται συνεχώς στην ευρωπαϊκή κουζίνα.
Στην Ελλάδα, τα σαλιγκάρια τρώγονται σε πολλά μέρη της χώρας και μπορεί ακόμη και να βρεθούν σε σούπερ μάρκετ, ορισμένες φορές διατίθενται ζωντανά κοντά σε λαχανικά.
Τ  ρώγονται είτε βρασμένα με ξύδι, ή μερικές φορές μαγειρεύονται ζωντανά σε μια κατσαρόλα με πατάτες ντομάτα και κολοκυθάκια. Μια άλλη μέθοδος μαγειρέματος είναι οι κοχλιοί μπου(ρ)μπουριστοί, ένα παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης, το οποίο αποτελείται από τηγανητά σαλιγκάρια σε ελαιόλαδο με αλάτι, ξύδι και δεντρολίβανο.



Read more: http://snails.papakishop.gr/pages/68905.Ti-esti-saligkari.html#ixzz1snP8dD4w

ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ...


ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ!!! ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΜΑΣ!!!  ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΞΩΜΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ...ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ!!! ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ...

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΑΔΗΣ

Ποίος πιστεύετε ότι πρέπει να έχει τα δικαιώματα εκμετάλευσης και είσπραξης των εσόδων των Ιαμματικών Λουτρών Αμμουδάρας

Σε ποιές ηλικίες πιστέυετε ότι απευθύνονται τα Ιαμματικά Λουτρά

Από την προσωπική σας εμπειρία, ή το στενό σας κύκλο, πόσο ωφελούν τα Ιαμματικά Λουτρά

Ομάδα δημιουργίας

e-mail Πολιτιστικού συλλόγου Αμμουδάρας

  • nikoseap10@gmail.com